czwartek, 14 maja 2015

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki


Niezawodne na weekendowe śniadanie. Świetne na podwieczorek lub deser, a nawet na letni obiad. Wystarczy polać je syropem klonowym lub płynnym miodem albo też przyozdobić kleksem gęstego jogurtu i posypać świeżymi, sezonowymi truskawkami. U nas już powoli pojawiają się polskie truskawki, niebawem w pysznych owocach będzie można przebierać, więc będzie z czym zajadać te pyszne placuszki :)
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego*
  • 40 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka o temp. pokojowej
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • olej do smażenia
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy do nich roztopione masło. Ucierając dolewamy stopniowo mleko i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy szczyptę soli i ubite na pianę białka. Mieszamy. Smażymy w niewielkiej ilości oleju  na złoty kolor.
 
* W oryginale był cukier wanilinowy, ale ja używamy tylko waniliowego. Zwykle robię go sama w dużym słoiku, który starcza na długi czas :)
 
Przepis zaczerpnięty od Pawła Małeckiego z jego lidlowej książki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)