poniedziałek, 15 września 2014

Kompot


Możecie wykorzystać różne owoce. Najlepiej zacząć już na początku lata i wykorzystywać po kolei wszystkie sezonowe owoce, które lubicie. Ja tym sposobem mam już w spiżarni przetwory z moreli, brzoskwiń, jabłek, śliwek i gruszek :) Przygotowanie takich kompotów wcale nie jest trudne i myślę, że każdy poradzi sobie z tym bez problemu!
 
Składniki na 3-4 słoje:
  • 1 kg owoców (morele, brzoskwinie, jabłka, śliwki, gruszki)
  • 250 g cukru (u mnie trzcinowy, stąd ciemniejszy kolor kompotu)
  • 1 litr wody
  • opcjonalnie: korzeń cynamonu, kardamon, anyż, goździki - przy kompotach jabłkowych
Owoce przekroić na połówki lub ćwiartki i odpestkować. Wydrylowane owoce ułożyć w wygotowanych słoikach i zalać gorącym syropem ugotowanym z wody i cukru. Jeśli chcecie wzbogacić smak Waszych przetworów z jabłek, możecie dorzucić do kompotu cynamon, kardamon, goździki lub anyż. Słoiki zakręcić i pasteryzować* przez 25 minut.
 
* Pasteryzacja: na dno dużego garnka położyć bawełnianą ściereczkę, postawić na niej słoiki, zalać wrzącą wodą poniżej poziomu zakrętek i gotować, w tym przypadku 25 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
 
Przepis z książki "Z działki, z lasu i takie tam" Agaty Królak.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)