sobota, 27 września 2014

Chleb pszenno-żytni na drożdżach


 
Wiadomo, że pieczywo na zakwasie jest smaczniejsze, bardziej trwałe i zdrowsze, ale nie zawsze jest czas i chęci, aby takowe przygotować. A może po prostu nie macie jeszcze odwagi na zakwasowe wypieki? W każdym z tych przypadków, ten przepis jest dla Was. Jest prosty, szybki do przygotowania, a w nagrodę otrzymujecie piękny bochenek z chrupiącą skórką. Do dzieła!

Składniki:
  • 250 ml ciepłej wody
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 lub pełnoziarnistej typ 2000 ( lub pół na pół po 50 g każdej )
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić melasą, syropem klonowym itp.)
     

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać resztę składników. Wyrobić lekko klejące się ciasto. Oprószyć mocno mąką a następnie ułożyć w misce, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Kiedy ciasto wyrośnie włączyć piekarnik na 220oC i wstawić naczynie z wrzącą wodą. Ciasto wyjąć z formy odwracając miskę do góry dnem, bezpośrednio na blachę w której będzie pieczony. Wstawić od razu do piekarnika. Piec około 45-50 minut.
 
źródło:Wypieki i dania z pasją.

4 komentarze:

  1. cudowny chlebek! w sam raz na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj upiekłam - błyskawicznie idzie i pyszny jest! Zawsze robię w foremce, a ten się trzymał sam. Pozdrawiam Ola (kuzynka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, cieszę się, że wyszedł :) Fakt, nieźle się trzyma i nie "rozjeżdża" na boki.

      Pozdrawiam,
      Asia

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)