środa, 4 czerwca 2014

Eton Mess z truskawkami


Sezon truskawkowy w pełni. My zwykle zajadamy je bez obróbki, kilogramami, ale ten deser chodził mi już od kilku dni po głowie. Bardzo na czasie, bardzo łatwy w przygotowaniu, a na kalorie przymykamy oko ;)

Składniki na 2 porcje:
  • 10 truskawek
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 250 ml śmietany o zawartości 30% tłuszczu
  • 100 g bez
  • listki mięty, melisy lub bazylii do przybrania
Truskawki kroimy w ćwiartki, większe okazy w ósemki. Parę sztuk odkładamy do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypujemy cukrem z wanilią i skrapiamy octem balsamicznym. Pozostawiamy, żeby owoce puściły nieco soku. Śmietanę ubijamy, dodajemy pokruszone bezy i truskawki. Całość dokładnie mieszamy. Deser nakładamy do szklanek lub wysokich kieliszków, dekorujemy odłożonymi truskawkami i listkami. 

Przepis pochodzi ze strony Kukbuk.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)