wtorek, 14 stycznia 2014

Domowe krakersy



Jako, że karnawał już trwa i imprez pewnie trochę przed Wami, warto mieć w zanadrzu jakąś szybką w przygotowaniu przekąskę do pochrupania. Takie krakersy nadadzą się do różnych dipów lub do samodzielnego chrupania np. przy piwie. Dodatek ziół, w tym przypadku rozmarynu, sprawia, że są bardzo aromatyczne.

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) lub innego oleju no. rzepakowego
  • gruboziarnista sól morska do posypania
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Zagniata się je bardzo szybko i łatwo.  Zagniecione ciasto przełożyć do suchej miski i nakryć folią spożywczą. Odstawić na ok. 10 minut.
Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego*.
Każdą porcję rozwałkować cieniutko nadając jej kształt koła. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posypać z wierzchu solą gruboziarnistą - można docisnąć ją z góry do ciasta, tak by się z nim skleiła - dzięki temu po upieczeniu nie będzie odpadać.
Piec ok. 10-15 minut, do momentu aż placki zrobią się brązowo-rumiane. Można odstawić do przestudzenia lub chrupać od razu na ciepło.
 
 
*całość ciasta można też rozwałkować na stolnicy i wykrajać z niego dowolne kształty foremkami. Pamiętać wówczas należy, że małe ciasteczka będą piekły się szybciej!
 
Przepis pochodzi z Chabrowego Pola.

1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)