Kocham morele. Za ich smak, zapach, kolor i konsystencję miąższu. I sezon na nie zawsze jest dla mnie zbyt krótki.
Do tej pory pamiętam smak babcinych przetworów morelowych sprzed lat. Uwielbiałam je. Muszę podpytać o przepisy :)
A więc dziś prawdziwie letnie ciasto, słoneczne jak dzisiejszy dzień!
Skład:
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 240 g mąki pszennej
- 2 duże żółtka
- 800 g moreli
- 100 g marcepanu
Nastawić piekarnik na 190 St. C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z masła, cukru, mąki i żółtek zagnieść ciasto (będzie przypominało okruchy). Odłożyć ok. łyżek ciasta, resztą wylepić spód formy (może być prostokątna, tortownica lub do tarty). Wierzch ciasta posypać marcepanem startym na tarce o dużych oczkach. Na nim ułożyć przepołowione morele (nacięciem do góry). Resztę ciasta pokruszyć na wierzch moreli. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut.
Przepis zaczerpnięty z "White Plate" Elizy Mórawskiej.
wygląda smacznie, takiego połączenia jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam marcepan na tarcie! musiała być przepyszna!
OdpowiedzUsuń