Błyskawiczne w przygotowaniu. Doskonałe na zdrową przekąskę. Świetne do wspólnego pieczenia z dziećmi. Przepis znalazłam w Lawendowym Domu i dostosowałam do zasobów własnej szuflady z bakaliami. Dodatki do płatków można dowolnie zmieniać, w zależności od tego, co ma się akurat pod ręką. Ważne jedynie by zachować proporcje. A więc do dzieła!
Składniki
- 200 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 2 łyżki płynnego miodu / syropu klonowego (oryginalnie był ksylitol) - lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie :)
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g płatków migdałów
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 150 ml kefiru
Do miski wsypać suche składniki, dodać kefir, wymieszać i odstawić na 10
minut. Masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest
za sucha, dodać odrobinę kefiru, jeśli wydaje się rzadka, należy dosypać
otrębów. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C i wyłożyć blachę
papierem do pieczenia lub matą silikonową. Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha
włoskiego i układać je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15
minut.
bardzo fajny pomysł, uwielbiam wszelkie owsiane pyszności! a te kuleczki są świetne, do tego bardzo zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńależ one musza być pyszne :)
OdpowiedzUsuńSą smaczne i zdrowe :) Świetne do zabrania ze sobą. Doskonałe na "jedno-kęsową" przekąskę! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń