piątek, 27 września 2013

Owsiane kulki


Błyskawiczne w przygotowaniu. Doskonałe na zdrową przekąskę. Świetne do wspólnego pieczenia z dziećmi.  Przepis znalazłam w Lawendowym Domu i dostosowałam do zasobów własnej szuflady z bakaliami. Dodatki do płatków można dowolnie zmieniać, w zależności od tego, co ma się akurat pod ręką. Ważne jedynie by zachować proporcje. A więc do dzieła!

 Składniki
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g otrębów owsianych
  • 2 łyżki płynnego miodu / syropu klonowego (oryginalnie był ksylitol) - lub więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie :)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 150 ml kefiru
 
 Do miski wsypać suche składniki, dodać kefir, wymieszać i odstawić na 10 minut. Masa powinna stać się kleista i łatwa do formowania. Jeśli jest za sucha, dodać odrobinę kefiru, jeśli wydaje się rzadka, należy dosypać otrębów. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st.C i wyłożyć blachę papierem do pieczenia lub matą silikonową. Z masy owsianej formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut.


3 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł, uwielbiam wszelkie owsiane pyszności! a te kuleczki są świetne, do tego bardzo zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ one musza być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są smaczne i zdrowe :) Świetne do zabrania ze sobą. Doskonałe na "jedno-kęsową" przekąskę! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)