sobota, 6 października 2012

Knedle ze śliwkami


Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Staram się w pełni wykorzystać sezon i piekę je często od tej porze roku. W tym roku postanowiłam skusić się na knedle. Wymagają trochę pracy, bo najpierw trzeba ugotować ziemniaki, które stanowią bazę dla ciasta, ale są warte tego, by poświęcić im trochę czasu. Te kluski wprost rozpływają się w ustach i są doskonałym pomysłem na jesienny obiad dla całej rodziny :)


Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu ( młode ziemniaki się nie nadają)
  • 2/3 szkl. mąki (100 g)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • mąka do posypywania stolnicy
Nadzienie:
  • 20 sztuk małych dojrzałych śliwek węgierek
  • 20 łyżeczek  cukru
Panierka:
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. tartej bułki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przeciśnij przez praskę. Ciepłe ziemniaki wymieszaj z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i na posypanej mąką stolnicy uformuj 2 wałki o średnicy 5-6 cm, a następnie pokrój je na 20 plastrów (każdy o grubości około 4 cm).
Owoce umyj, osusz, nadkrój wzdłuż, usuń pestki, a w miejsce każdej pestki wsyp pół lub więcej łyżeczki cukru.
Każdy plaster ciasta zgnieć w dłoni, na środku połóż połóż śliwkę z cukrem, ciasto sklej i uformuj okrągłą kulę.Każdą kulę delikatnie obtocz w mące.
Knedle gotuj* porcjami we wrzącej, lekko osolonej wodzie, mieszając od czasu do czasu. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmij je łyżką cedzakową na talerz.
Na suchą patelnię wsyp bułkę tartą i lekko ją zrumień, następnie dodaj masło, cukier i smaż chwilę, cały czas mieszając. Polej knedle panierką i od razu podawaj.

*najlepiej gotować je od razu po przygotowaniu, bo ciasto szybko rozmięka

Przepis pochodzi z Palce Lizać 18 września 2012


2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)