poniedziałek, 10 września 2012

Tarta cukiniowa z ricottą


Świetny pomysł na obiad lub kolację. Sycące i bardzo smaczne ciasto. Doskonałe na ciepło i na zimno. Musicie spróbować!

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól
Farsz:
  • 1 cukinia
  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • sól
  • pieprz
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj pokrojone na kawałki masło i posiekaj całość nożem. Następnie dodaj wodę i szybko zagnieć zwarte, elastyczne ciasto. Uformuj kulę, spłaszcz ją, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Widelcem podziurkuj spód ciasta, przykryj je papierem do pieczenia, na który wysyp suchą fasolę (dzięki temu unikniesz bąbli na cieście) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem lub do 200 st. C bez termoobiegu. Piecz 15 minut, po czym wyjmij i ostudź.
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Ser wymieszaj z jajkami, dopraw solą i pieprzem. Masę rozsmaruj na spodzie podpieczonego ciasta, a na wierzchu  ułóż plastry cukinii i gałązki oregano. Posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika na około 25 minut ( 180 st. C z termoobiegiem, 200 st. C bez). Ricotta powinna się ściąć, a cukinia lekko przyrumienić. Smakuje na ciepło i na zimno. 

* Czerwone akcenty na zdjęciach to papryczka chili. 

Przepis zaczerpnęłam z Palce Lizać 28 sierpnia 2012.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)