środa, 19 września 2012

Jesienne ciasto ze śliwkami i jabłkami


Kolejna wariacja na temat ciasta 'upside down'. Bardzo lubię piec ciasta tego typu, bo zawsze bawi mnie niepewność czy ciasto uda się odwrócić i owoce zostaną na odpowiednim miejscu. Ten przepis pochodzi ze strony lawendowy dom od kuchni. Ciasto wyszło super puszyste i jak widać udało się je odwrócić bez pogubienia owoców ;)


Składniki:

  • śliwki / jabłka (u nas mieszanka)
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1,5 szkl cukru
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki wody

Na dnie formy (u nas patelnia z odłączaną rączką) rozsypać pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać. Na karmelu ułożyć pokrojone owoce. Jaka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Ciasta wylać na masę. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut. Upieczone ciasto po 3 minutach od wyjęcia z piekarnika odwrócić do góry nogami na talerz / paterę.  



4 komentarze:

  1. świetne, takie wilgotne jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Mm, genialne :) I popieram poprzedniczkę - najbardziej lubię te wilgotne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki :) Ja też należę do wielbicieli ciast wilgotnych. Najlepiej, jak ma jeszcze zakalec ;)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)