sobota, 16 czerwca 2012

Chleb kminkowy bez wyrabiania


Mój pierwszy wypiek w garnku żeliwnym. Marzyłam już o nim skrycie od dawna i wreszcie dostałam na urodziny :)
Chleb znaleziony w Pracowni Wypieków. Nie wymaga on wiele pracy. Wszystkie składniki mieszamy wieczorem i odstawiamy do wyrastania. Przed południem następnego dnia możemy zabrać się do pieczenia.
Chleb wychodzi bardzo efektowny. Ma grubą, chrupiącą skórkę i smakuje wyśmienicie. Polecam na początek przygody z wypiekami na zakwasie.


Składniki:

 400 g mąki pszennej
2 łyżki czynnego zakwasu żytniego
50 g mąki żytniej chlebowej
2 gramy świeżych drożdży
300 ml wody
1,5 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki kminu indyjskiego



Wszystkie składniki wymieszać w misce. Przykryć ściereczką, odstawić na noc (na ok. 12 h) w miejsce o temperaturze pokojowej.
Następnego dnia ścierkę rozłożyć na blacie, oprószyć ją solidnie mąką, przełożyć na nią ciasto, które przełożyć ze ścierką do miski, żeby wyrastało (ścierka musi być naprawdę solidnie wysypana mąką, w przeciwnym razie ciasto do niej się przyklei).
Garnek żeliwny z przykrywką wstawić do piekarnika i nagrzać go do 250 st C.
Kiedy będzie gorący (zajmie to minimum 30 minut), przerzucić ciasto chlebowe z miski do garnka, przykryć przykrywką i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut.
Następnie zdjęć przykrywkę i dopiekać w odkrytym garnku przez następne 15-20 minut.



Przypominamy o konkursie na lawendowe wrzeciono :) !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)