Przepis banalnie prosty i błyskawiczny w przygotowaniu. O ile mamy lemon curd w domu. A jeśli nie mamy, to warto go przygotować, bo jest przepyszny! Albo kupić, jeśli nadarzy się okazja. Ja własnoręcznie przygotowałam dość duży słoik pełen tego pysznego mazidła i obecnie wykorzystuję je do różnych celów.
Dziś padło na ciasto francuskie, które leżakowało sobie na półce w lodówce i czekało na swoją kolej.
Składniki:
- ciasto francuskie
- lemon curd
- opcjonalnie: cukier puder do posypania ciastek
Płat ciasta pokroić na kwadraty (wielkość zależna od tego, jak duże rurki chcemy uzyskać), moje miały około 6 cm. Następnie posmarować ciasto lemon curdem, tak by jeden brzeg pozostał suchy. Każdy z kwadratów zwijać w kierunku suchego brzegu. Dzięki temu łatwiej będzie ciastka skleić i nie będą się rozwijały podczas pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 St. C. Po wyjęciu z pieca można posypać cukrem pudrem.
mmm z lemon curdem pycha:)
OdpowiedzUsuńLemon curd (zwlaszcza domowy) moglabym jesc lyzkami. Zjadlabym taka rure!
OdpowiedzUsuńlemon curd kusi niesamowicie.. a ja jeszcze nigdy go nie spróbowałam!
OdpowiedzUsuńAsieja, musisz koniecznie! Jest przepyszny!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Uwielbiam lemon curd, a chwilowo mam go w lodówce pełno...:)
OdpowiedzUsuńNo to do roboty! Przepis jest dziecinnie prosty i szybki :)
OdpowiedzUsuń