wtorek, 18 października 2011

Drożdżowe ślimaczki dyniowe z cynamonem







Do tej pory na naszym stole lądowały zawsze ślimaczki cynamonowe lub kokosowe. Zainspirował mnie jednak przepis Mesmerizingbakes. Nie tylko pomysł na to, by nadziać ślimaki dynią, ale też sam sposób upieczenia tych drożdżówek. Zawsze piekłam je na dużej blasze, w pewnych odstępach od siebie, a ułożone ciasno, w tortownicy prezentują się świetnie! Wyglądają jak kwiat! I można sobie te ślimaczki odrywać porcjami i zajadać całe popołudnie i wieczór :)

Przepis na ciasto drożdżowe pochodzi z moich poprzednich ślimakowych wpisów, a pierwotnie zaczerpnięty jest od Maddy. Proporcje w nadzieniu to mój własny pomysł :)










Składniki na ciasto:
  • 50g drożdży
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 2/3 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 szkl. mleka roślinnego (można zamienić na krowie, jeśli ktoś woli)
  • 1/2 szkl. oleju 
Składniki na nadzienie:
  • 1 szkl. pulpy dyniowej
  • 1/3-1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu




Drożdże ucieramy z cukrem. Czekamy, aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy ciepłe mleko i zaczyn odstawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy olej i mąkę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na 40 minut, aby wyrosło.
W tym czasie podgrzewamy pulpę dyniową, dodajemy cukier i cynamon i mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Zestawiamy z ognia.
Następnie wyrabiamy ciasto z odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Rozwałkowujemy, tak aby wyszedł nam możliwie równy prostokąt. Smarujemy go dyniowym farszem. Ciasto zwijamy w rulon i kroimy go ostrym nożem na 2,5 cm krążki, które układamy na blasze. Pieczemy w 180 st.C przez około 10-15 minut, gdy pieką się w odstępach, nieco dłużej przy ciasnym ułożeniu w torownicy. Smacznego!







8 komentarzy:

  1. Bardzo mi się pomysł podoba - pożyczam przepis, dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  2. ej! spoko to wygląda i pewnie smakuje! muszę kiedyś wypróbować, tylko kiedy... ?:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Wisienka,

    Nie ma sprawy! pożyczaj :)

    Maddy,

    wypróbuj, jak już znajdziesz chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jej! :) cieszę się, że kogoś mogłam zainspirować! :) na prawdę wyszło świetne ciasto!!:):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czuję pasję i piękne zapachy :) Zapraszam do mnie na cinnamon giant roll cake :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/ayoo-cookie-monsters-pierwszy-post-z.html#.U0v0dqLt8gs Pozdrawiam NEW YORK MUFFIN

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za zaproszenie! Zajrzymy na pewno :) Pozdrawiamy!

      Usuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)