Inspiracją była dla mnie Rewolucja na talerzu.
Znacznie jednak przepis zmodyfikowałam. Wyszło pyszne, aromatyczne mięso. Świetne do zaserwowania gościom.
500g mielonego mięsa
1 pęczek pietruszki
1czubata łyżeczka musztardy z ziarnami gorczycy
1 szczypta płatków chilli garść suszonych pomidorów
½ kostki fety
1 garść świeżego tymianku
sól, pieprz
Natkę pietruszki posiekać drobno. Mielone mięso wymieszać z pietruszką, musztardą, płatkami chilli. Posolić i popieprzyć. Masę mięsna wyłożyć na deskę, formować prostokąt. Po środku prostokąta ułożyć suszone pomidory, fetę i tymianek. Zwinąć w rulon. Rulon mięsa obsmażyć na patelni teflonowej (bez dodatku oleju). Przełożyć do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć papier do pieczenia zwilżony wodą. Piec w 200 stopniach przez 45 min. Na ostatnie 10 minut zdjąć papier z góry foremki i grillować.
Podawać z zieloną sałatą, kiełkami słonecznikowymi, pomidorami cherry i czosnkowym sosem vinegret.
Klops palce lizać:)
OdpowiedzUsuńAle fajny zawijanek :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń