Przepis znaleziony u Maddy na Hello Morning! . Morele zastąpiłam brzoskwiniami. Ciasto proste i szybkie w przygotowaniu. Poza tym ciekawie się prezentuje. Bardzo słodkie jak dla mnie, więc następnym razem użyję kwaskowatych owoców, aby tą słodycz złagodzić.
Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki orkiszowej (zastąpiłam pszenną pełnoziarnistą)
- 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szkl. mleka roślinnego
Na warstwę brzoskwiniową:
- 1/4 szkl. cukru (użyłam cukru pudru)
- 2 łyżki wody
- brzoskwinie
Wymieszaj ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz mleko, sok, cukier i wanilię. Następnie dodaj mąki z proszkiem i wymieszaj dokładnie. W rondelku rozpuść cukier z wodą, mieszaj do uzyskania gęstego syropu. Przygotuj foremkę do pieczenia (użyłam formy do tarty). Wlej do niej syrop. Następnie ułóż warstwę brzoskwiń pokrojonych w grube plastry. Na koniec zalej je ciastem, tak aby dokładnie je pokryło. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 30-35 minut. Wyciągnij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Na chłodne ciasto ostrożnie nałóż talerz i przewróć do góry nogami. Ciasto powinno wylądować na talerzu :) Smacznego!
Letnie pyszności! Też wolę brzoskwinie niż morele w cieście :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale i z tego co przeczytałam jest dość zdrowe bo bez tłuszczu , zmiejszyłabym jeszcze ilośc cukru:)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego latem od ciast z owocami :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wszelkie ciasta z owocami! A ciasto fakt, zdrowe i wcale nie wychodzi suche, mimo braku tluszczu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!