sobota, 6 sierpnia 2011

Drożdżówki z borówkami i malinami - bez wyrabiania





potrzeba (na 9 sporych drożdżówek):

50 g drożdży, 1/2 szkl. cukru trzcinowego, 100 ml oleju, 200 ml letniego mleka (może być roślinne lub krowie, co kto woli), 2,5-3 szkl. mąki

garść borówek i garść malin

na kruszonkę:

5 dag miękkiego masła, 5 dag cukru trzcinowego, 10 dag mąki, łyżeczka cynamonu


Do miski wsypać kolejno wszystkie składniki i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wymieszać dokładnie, w razie potrzeby podsypać nieco mąką, jeśli ciasto klei się do rąk. Formować drożdżówki i układać je na blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, w tym czasie drożdżówki zdążą jeszcze trochę podrosnąć. Piec około 20 minut.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam bułeczki z borówkami. Świetnie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bez wyrabiania.
    podoba mi się taka opcja xd
    super drożdżóweczki ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne:) Domowe wypieki górą!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie świetne drożdżówki, ale mi się narobił smak na takie. fajna opcja i nie zajmuje dużo czasu na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie są pracochłonne. I bardzo pyszne są, więc warto się a nie zabrać :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)