wtorek, 16 sierpnia 2011

Drożdżowe gofry z Namur




Pyszne i chrupiące. Pachnące ciastem drożdżowym i masłem. Wymagają nieco więcej pracy, niż tradycyjne gofry, ale warto się poświęcić.

Przepis z Kulinarnego Atlasu Świata



Składniki:
  • 20-22 dkg mąki
  • 1 dkg drożdży (dałam kulkę wielkości orzecha laskowego)
  • 280 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki masła

Mąkę przesiej do miski, pośrodku zrób dołek, wkrusz  do niego drożdże. Kilkoma łyżkami ciepłego mleka polej drożdże i wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.  Gdy na rozczynie pojawią się pęcherzyki, wlej resztę mleka i dodaj cukier waniliowy. Wymieszaj, przykryj, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtko wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem. Dodaj do podrośniętego ciasta, wymieszaj mikserem. Ciasto przykryj, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Dodaj białko ubite na sztywną pianę. Gofrownicę rozgrzej, smaruj masłem na początku i potem tylko przed co drugim gofrem. Piecz kolejno gofry na złoty kolor. Przestudź na kratce, posyp cukrem pudrem.







1 komentarz:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)