piątek, 3 czerwca 2011

Quiche. Ze szparagami, botwinką i ricottą.





Jeszcze trochę i pożegnamy szparagi. Poeksperymentowałam więc trochę i powstało ciasto z nadzieniem szparowo-botwinkowym. Bardzo delikatne w smaku i niezwykle sycące.






Spód zrobiłam według przepisu na Quiche ze szpinakiem i mozarellą:

250 g mąki (użyłam typu 550), 100 g masła, 1 jajko, 3-4 łyżki lodowatej wody

Na nadzienie potrzeba:
  • 6 szparagów (3 białe i 3 zielone)
  • pół pęczka botwinki
  • 250 g ricotty
  • 4 jajka
  • sól
  • piepr80 g sera chedar
Z podanych powyżej składników zagnieść ciasto i włożyć je na 1 h do lodówki.
Szparagi obrać (zielonych nie trzeba), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki i obgotować około 10 minut w osolonej i posłodzonej wodzie. Botwinkę ( również całe liście!) posiekać na 1-2 centymetrowe kawałki i obgotować w osolonej i skropionej cytryną wodzie.
Wyjąć ciasto z lodówki i po rozwałkowaniu lub pokrojeniu ostrym nożem na plastry wyłożyć nim formę do tarty (jeśli nie jest silikonowa, należy wyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzchu ciasta ułożyć papier do pieczenia i wysypać fasolę lub groch, aby na cieście nie zrobiły się pęcherze. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z fasolą. Na wierzch ciasta wyłożyć szparagi i botwinkę. Jaja wymieszać ze ricottąą, doprawić solą i pieprzem. Mieszaninę jajeczno-serową wylać na warzywa. Na wierzchu posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać w piekarniku około 20-30 minut. 




2 komentarze:

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)