poniedziałek, 27 czerwca 2011

Penne z zielonymi szparagami w cytrynowym beszamelu




Uwielbiam szparagi, uwielbiam makarony, trzeba więc było te dwa składniki połączyć. Wyszła pyszna i nietrudna w przygotowaniu pasta. Spieszcie się, bo sezon na szparagi się kończy!


Potrzeba:
  • pęczek zielonych szparagów
  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 1/2 l mleka
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • makaron
  • parmezan

Szparagi umyć, odkroić zdrewniałe końce i pokroić na 2 cm kawałki. Wrzucić do wrzącej osolone wody i gotować około 7 minut.
W rondelku rozpuścić masło, dorzucić mąkę i mieszać kilka minut drewnianą łyżką lub trzepaczką ( dzięki temu nie powstaną grudki ). Dodać trochę mleka, cały czas mieszając. Dodaj resztę mleka i cały czas mieszaj, aż do zagotowania. Wyłącz gaz, dodaj sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny. Wymieszaj znowu. Makaron ugotuj al dente. Wymieszaj z sosem, dorzuć ugotowane szparagi i ponownie delikatnie zamieszaj. Podawaj z parmezanem, najlepiej świeżo startym.

Dla ciekawskich, odsyłam do artykułu o beszamelu.


Przypominamy o lawendowym konkursie!


3 komentarze:

  1. Uwielbiam penne przyrządzone w taki sposób. Świetne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki. Chętnie bym zjadła dużą porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cytrynowy beszamel wydaje się być intrygujący :)

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)