Przepis na te wyjątkowo pyszne babeczki znalazłam u Maddy z Hello Morning, a ona z kolei przepis wzięła od Vegańskiego Svemira. Czekoladowe cupcakes z dużą ilością pysznego kremu i lekko kiczowatym wystrojem chodziły już za mną od jakiegoś czasu. Przyszedł wolny weekend i są!
Składniki:
- 1 szkl. mleka (u mnie krowie, w oryginale roślinne)
- 1 łyżka octu
- 1 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/3 szkl. kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- szczypta soli
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Stopniowo dodawać składniki suche do mokrych, cały czas mieszając. Napowietrzyć ciasto, mieszając energicznie w różne strony. Masa wychodzi dość płynna. Przelać masę do foremek. Piec w temp. 180 st. C około 15 minut.
Przepis na krem pochodzi z naszego przepisu na Wegańskie muffinki Czarny Las, tyle że, zmieniony został smak kremu na czekoladowy.
Krem:
- paczka budyniu czekoladowego
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół kostki masła lub margaryny
- 1/3 szkl. cukru pudru
W garnku zagotować 1/2 szkl. mleka z cukrem trzcinowym, w reszcie mleka rozpuścić budyń i wlać do gotującego się mleka. Energicznie wymieszać, poczekać aż masa zgęstnieje i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, po łyżce dodawać wystygnięty budyń, cały czas ucierając. Gotową masę nakładać fantazyjnie na babeczki.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzekoladowe muffiny - uwielbiam.
OdpowiedzUsuńO jakie urocze. Zjadłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńjak pięknie przystrojone!
OdpowiedzUsuńwyborne :)
OdpowiedzUsuńśliczne. krem jest dla mnie szczególnie kuszący
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają. Muszą też wspaniale smakować. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowały bardzo!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wszystkich!