poniedziałek, 7 czerwca 2010

kurczak z truskawkami i kaszą kuskus


Przepis pochodzi z czasopisma Moda na zdrowie. Sałatka została wykonana przez Naszą Mamę, ale pozwalam ją sobie umieścić na Naszym siostrzanym blogu, bo warta jest rozpowszechnienia :)
Składniki na 6 porcji:
1 główka sałaty głowiastej, 1 pierś z kurczaka, 10 truskawek, 5 łyzek kaszy kuskus, 7 łyzek oliwy z oliwek, sól, pieprz, 1 łyzeczka ziół prowansalskich, 5 listków świezej bazylii, szczypta curry
Wykonanie:
Pierś z kurczaka przyprawić solą, pieprzem i curry i zgrillować. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Kuskus zalać gorącą wodą 1 cm powyzej poziomu kaszy i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Oliwę wymieszać z ziołami. Na dno naczynia połozyć porwaną sałatę i mięso z kurczaka. Na to nałozyć kuskus i polać sosem. Na wierzu rozłozyć truskawki i listki bazylii. Gotowe!
W wykonaniu Mamy listki bazylii zostały zastąpione świezą miętą.

3 komentarze:

  1. bardzo bardzo mi się podoba. a zrobione przez Mamę zdecydowanie dodaje temu daniu uroku. wiadomo..mamine najpyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie szukam przepisów na kuskus i proszę, jak na zawołanie. Kurczak z truskawkami...brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  3. O truskaweczki na ostro! Super!

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)