Chyba każdy świadomy swojej diety wegetarianin czy weganin wie, że glony należą do jednych z najzdrowszych pokarmów na świecie, ponieważ zawierają mikroelementy wody morskiej, takie jak wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan i miedź. Zawierają także witaminy A, B1, B2, B6, B9, C. Już 5 gram glonów zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ww. witaminy i minerały. Co więcej wszystkie te związki są doskonale przyswajalne przez nasz organizm. Od czasu do czasu robimy sushi, które wbrew pozorom jest proste i szybkie w przyrządzeniu i jedzeniu. Do środka możemy dać wszystko co nam przyjdzie do głowy np. marchewkę, tofu, awokado, ogórka, groszek itp.:) Mamy też paczkę pokruszonych glonów nori, które dodajemy do sosów.
Składniki:
Smacznego!!
Składniki:
- 4 płaty liści nori
- 200 g ugotowanego kleistego ryżu ( 200 g to waga ryżu przed ugotowaniem)
- 4 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- ew. odrobina soli
- 1/2 awokado, obrane i pokrojone w słupki
- 1 marchewka ugotowana i pokrojona w słupki
- sos sojowy
Smacznego!!
Jeszcze nigdy nie robiłam sushi. A wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI chyba takie jest :)
OdpowiedzUsuńnie wiedziałam, że glony są aż tak zdrowe
OdpowiedzUsuńcudnie to sushi pozawijane!
Julka stwierdziła, że chętnie by zjadła takie coś, więc chyba musisz zrobić na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńtak, ale mnie nie będzie chyba w święta, bo mi podobno zaraz po świtach egzamin wypada, wiec zostanę w pozku się uczyć
OdpowiedzUsuńNo chociaż na śniadanko chyba wpadniesz?
OdpowiedzUsuńjakoś takoś sniadanko wielkanoce nie za bardzo dla mnie ;). Wczoraj się zresztą dowiedziałam, że bardzo prawdopodobne, że ten egzamin bedzie jeszcze poźniej. Ja już nie wiem, ta uczelnia mnie rozwala.
OdpowiedzUsuńech, a jutro praca :(
kom mi nie działa tak w ogóle!!