środa, 3 marca 2010

Imbir. Na kaszel.




Przepis na ten wywar imbirowo-miodowy znalazłam w zeszłym roku w artykule na gazeta.pl. Działa przeciwkaszlowo. Może być stosowany przez kobiety w ciąży, a wiadomo, że w tym stanie wielu lekarstw trzeba unikać, a choroby ciężarnych nie omijają niestety.

Potrzeba tylko ok. 5 cm korzeń imbiru, pół litra wody i miód ( 1-2 łyżki, w zależności od upodobań do słodkiego )

Imbir obrać, pokroić w plastry, wrzucić do rondla z wodą i gotować ok. 20 minut. Przelać do dzbanka i przestudzić do ok. 40 st. C, po czym dodać miód. To przestudzenie jest ważne, ponieważ w gorącej temp. miód traci wartości odżywcze. 

3 komentarze:

  1. ooo Jesus! skąd Ty masz ten dzban? niezły :) a lampę Alladyna też masz? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A to karafka do wina, którą w prezencie ślubnym dostaliśmy. Wreszcie się przydała ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co do lampy, to fajnie by było ją mić, ale niestety nie posiadam :(

    OdpowiedzUsuń

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)