sobota, 28 listopada 2009

Cynamonowy pilaw z bakłażanem

Za oknem wiosna. Przynajmniej u dwóch młodszych sióstr, tu w Poznaniu. Całe grupki dzieciaków bawią się przed blokiem, bo ich śmiechy i krzyki wpadają przez uchylone okno. W sumie dobrze, że spędzają wolny czas w ten sposób, a nie przed komputerem czy telewizorem, bo to jest chyba zmora dzisiejszych czasów, że elektroniczne zabawki wydają się atrakcyjniejsze od kolegów i koleżanek. Na szczęście u nas przed blokiem są jakieś niedobitki, endemity można powiedzieć, które wolą spędzać czas na słoneczku.
A my w naszej malutkiej, studenckiej kuchni przeniesiemy się dziś na Bliski Wschód. W jaki sposób? A no taki, że przyrządzimy cynamonowy pilaw z bakłażanem. Przepis na to danie pochodzi z Nowej Kuchni Polskiej, jednej z kolekcji Gazety Wyborczej. I właśnie to słodko-słone danie ma nas przenieść do Persji.
Zazwyczaj jemy brązowy ryż ze względu na dużo większe wartości odżywcze. Tym razem jednak ryż jest biały i drobny jak śnieg, co wcale nie znaczy, że tęsknimy za zimą :)


Składniki:
  • 1 mały bakłażan pokrojony w centymetrową kostkę

  • 2 łyżki soli

  • 1/4 szklanki oliwy

  • 2 posiekane cebule

  • 1 szklanka ryżu

  • 1.5 szklanki wody

  • 1/4 szklanki rodzynek

  • 3/4 łyżeczki cynamonu

  • 1 duży pomidor obrany oczyszczony z nasion i posiekany

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 2-3 łyżki grubo pokrojonych pistacji do posypania ( opcjonalnie)
Jak przyrządzamy:

Większość kucharzy profesjonalistów i kucharzy amatorów, robi z bakłażanem różne zabiegi, jak moczenie w wodzie, solenie itd. w celu usunięcia goryczki. My jednak nigdy tego nie robimy, być może z lenistwa, a być może dlatego, że jeszcze nigdy nie wyszedł nam bakłażan za gorzki. Jeżeli uważasz zabiegi usuwające goryczkę za istotne, to je wykonaj. Następnie podsmaż pokrojonego bakłażana na 2 łyżkach oliwy i odłóż do ostygnięcia.
Za to dokładne przepłukanie ryżu przed gotowaniem uważamy za konieczność, inaczej może nam wyjść mleczna zupa. Opłukiwanie ryżu to jedna z tych kuchennych czynności, do których przyzwyczaił nas nasz szwagier. Dlatego też opłukujemy ryż do chwili, aż woda będzie przezroczysta. Następnie na pozostałej oliwie podsmażamy cebulę. Wsypujemy ryż i smażymy 3 minuty, ciągle mieszając. Wlewamy wodę, dodajemy rodzynki, resztę soli i cynamon, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy, nie mieszając, aż ryż będzie miękki. Potem spulchniamy ryż widelcem, dodajemy pokrojonego pomidora i przestudzone bakłażany, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 5-7 minut. Dodajemy koperek, mieszamy i podajemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze anonimowe i złośliwe będą usuwane. Jeśli chcesz coś napisać, proszę podpisz się :)